La 140 de ani de la nașterea lui Vasile Țanțu, la Horodiște, va fi instalat un bust în memoria învățătorului, prefectului județului Chișinău, deputat în parlamentele de la Chișinău și București.
Satul Horodiște din raionul Călărași este localitatea de baștină a lui Vasile Țanțu. Inițiativa ca la 140 de ani de la nașterea fostului deputat în Sfatul Țării (1 martie 2022), să se instaleze un bust în memoria sa îi aparține lui Oleg Chicu, un cunoscut activist de la Horodiște, implicat activ în mișcarea unionistă.
Oleg Chicu ne-a povestit cum încă de prin 2009-2010 a început să caute și să întrebe dacă au existat persoane originare din Horodiște sau din împrejurimi care să se fi implicat și să fi votat pentru UNIRE în anul 1918. ”Așa am ajuns să verific atent lista deputaților Sfatului Țării și mi-a atras atenția numele de Vasile Tanțu. Și asta pentru că la noi în sat avem numele de Țanța. Nu am găsit prea multă informație atunci pe internet, dar important e că am dat de ceea ce căutam – locul nașterii sale”.
Oleg Chicu spune că noutatea l-a motivat să caute mai multe informații prin arhive și să scrie câteva articole despre personalitatea din satul său de baștină. Căutările nu s-au oprit aici. Oleg Chicu a descoperit la Cimitirul Central din Chișinău mormântul lui Vasile Țanțu, care fusese proaspăt reconstruit de o asociație patriotică. ”În multele mele vizite prin satele Moldovei am întâlnit busturi ale personalităților basarabene – scriitori, pictori eroi sau membri de vază ai Sfatului Țării. Așa că mi-am propus să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a instala un bust în memoria lui Vasile Țanțu”, a mai adăugat horodișteanul.
Între timp, Consiliul local de la Horodiște a decis ca Muzeul de Istorie și Etnografie din sat să poarte numele lui Vasile Țanțu. Iată de ce bustul urmează să fie instalat anume în fața instituției, mai ales că nu departe de acest loc se află și casa unde acesta a copilărit.
Proiectul este în plină derulare, iar pentru a putea acoperi cheltuielile necesare (nu mai puțin de 5000 de euro), a fost inițiată și o campanie de colecare de fonduri. Astfel, horodiștenii din toate colțurile lumii, dar și unioniștii de pretutindeni sunt îndemnați să se implice pentru a duce cu bine la capăt acest deziderat.
Doritării să contribue financiar la ridicarea bustului îl pot contacta pe Oleg :
Facebook: Oleg Chicu
Telefon: MD- 079201225. Ro- 0040748479874
Vasile Țanțu a fost un important om politic din Basarabia interbelică – profesor, deputat în Sfatul Țării, deputat în primul Parlament Întregit al României, prefect al județului Hotin, apoi, de două ori, prefect al județului Chișinău. A fost translator pe frontul Român în timpul Primului Război Mondial, secretarul ”Comitetului Ostășesc Moldovenesc”, președinte de organizare al ”Sfatului Țării”, iar mai apoi copreședinte al partidului ”Blocul Moldovenesc”.
Din postura de președinte al Asociației ”Făclia”, la începutul anului 1918, cu ajutorul lui Mihail Sadoveanu aduce artiști de la Iași pentru a juca pe scenele din Chișinău. Astfel, devine și organizatorul primului teatru național român din Basarabia.
A scos de sub tipar cartea ”Țăranul liber”, subintitulată ”Abecedarul politic pentru țărani”.
În data de 30 ianuarie 1937, fiind grav bolnav, Vasile Țanțu moare la spitalul din Iași. Autoritățile române au organizat atunci funeralii naționale.
Vasile Țanțu a fost căsătorit și a avut patru copii. Odată cu ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, NKDV-ul i-a căutat pe toți cei care au votat unirea, pentru a se răzbuna. Pe Vasile Țanțu, plecat în lumea celor drepți, nu l-au mai găsit. În schimb, i-au găsit, la Chișinău, pe doi dintre fiii săi, care au fost împușcați și aruncați într-o groapă cu var alături de alți martiri. Cel de-al treilea fiu, Mihai Ţanţu, a fost arestat de comuniști și condamnat la 25 de ani de închisoare.
Mormântul lui Vasile Țanţu, aflat partea de nord-vest a Cimitirului Central din Chișinău, a avut de suferit și el în urma sosirii bolșevicilor. Inscripţia de pe piatra funerară, care amintea că în acest loc e înmormântat un membru al Sfatului Ţării, îi jena pe demnitari și a fost ştearsă cu dalta. Și casa părintească din Horodiște a fost demolată cu buldozerele, pentru a șterge orice amintire despre acest martir.
La fel, a dispărut misterios din istorie și satul Vasile Țanțu, înființat în anul 1919, între două dealuri mari, pe drumul care duce de la Nisporeni, direct prin câmp, spre satul Odaia din comuna Șîșcani. Singurele dovezi rămase sunt câteva fotografii de la „botezul” satului, în care apar locuitorii din Nisporeni și Boldurești în jurul lui Vasile Țanțu.