Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de “contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina”.

 

“Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.

“Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca “niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”.

De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei riscă să fie scoasă în afara legii.

Zelenski a amintit şi de situl mănăstirii Kiev-Pecersk, care de curând a făcut obiectul unor percheziţii ale forţelor de securitate, suspiciunea fiind că adăposteşte sabotori şi armament rusesc. Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev – în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev – este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. Zelenski a anunţat că s-a decis “verificarea prezenţei temeiurilor legale şi a respectării condiţiilor de folosire de către organizaţiile religioase a proprietăţii situate pe teritoriul patrimoniului istoric şi cultural naţional Kiev-Pecersk”. Înalţii prelaţi ar putea fi, astfel, evacuaţi din complex.

„Toate organismele responsabile de asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile de identificare şi combatere a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios din Ucraina. Şi să aplice sancţiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.

„Prin aceste decizii, garantăm independenţa spirituală a Ucrainei. (…) Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”, a justificat Volodimir Zelenski măsurile luate.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puţin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului acordat separatiştilor din Donbas.

În luna mai, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul se pare, însă, că nu a convins că aceste legături sunt cu adevărat rupte.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Constantinopolului, de a forma o biserică independentă de Moscova, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală. Majoritatea ucrainenilor aparţin de această biserică.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14%, în special din estul ţării, erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.