De la 1 ianuarie 2019, Repubica Moldova va fi dosarul prioritar de interes la care are dreptul orice stat care preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Asigurările vin din partea senatorului român, Titus Corlăţean.

 

„Orice preşedinţie semestrială a Uniunii Europene are şi elemente importante de continuitate, respectiv duce mai departe o serie de dosare începute de alte preşedinţii şi trebuie să le finalizeze, dar are şi dreptul la dosare specifice de interes. Este clar şi am insistat din punctul de vedere al Parlamentului României, iar Guvernul român a acceptat ca viitoare prioritate, atenţia să fie concentrată asupra spaţiului estic, cu o specială privire asupra Republicii Moldova şi a partenerilor asociaţi ai UE. În primul rând este vorba despre o acţiune politică, deoarece trebuie să menţinem sprijinul politic, dar nu în ultimul rând aspecte de natură financiară, bugetară care trebuie să meargă mai departe”

a declarat Titus Corlăţean penru TVR MOLDOVA în cadrul Asambleei Interparlamentare Georgia-Republica Moldova-Ucraina care se încheie astăzi la Kiev.

 

Senatorul român a salutat crearea acestei platforme de cooperare (nr. Asambleea Interparlamentară Georgia-Republica Moldoa-Ucraina)şi a menţionat că ete nevoie de strângerea rândurilor în cadrul Parteneriatului Estic în perspectiva obţinerii statutului de ţări candidate a UE.

 

„Această reuniune este în primul rând o strângere a rândurilor şi era nevoie de acest lucru, inclusiv un efort reînoit din partea partenerilor din Uniunea Europeană şi cei euro-atlantici, deoarece şi americanii sunt prezenţi aici pentru a susţine proiectul european al celor trei state, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Să nu uităm că Acordurile de Asociere ale celor trei state nu au deocamdată, din păcate spun eu, o clauză care să prevadă statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acest pas trebuie făcut înainte. Dacă ar fi să mă refer la progrese, atunci de mai bine de un an în Republica Moldova se atestă un alt nivel al actului de guvernare şi o creştere economică care contează. Sunt reforme care continuă, dar este nevoie şi de sprijin politic, cazul României care susţine foarte ferm parcursul european al Republicii Moldova. În acelaşi timp este nevoie de sprijin pentru aceste ţări, mai ales în contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a dat deja un orizont de timp pentru Balcani şi ştim că atenţia în următorii ani se va îndrepta spre sud din cauza problemelor de migraţie care vine dinspre zona Siriei şi a Irakului, noi trebuie să păstrăm o atenţie sporită şi pe spaţiul estic, în special asupra celor trei ţări, ori pe noi (nr. România) ne interesează în primul rând Republica Moldova”

 

a adăugat Corlăţean.

 

Fostul ministru de Externe al României, a mai subliniat că pentru Republica Moldova este foarte important ca după alegerile parlamentare din acest an, la Chişinău să fie creată o coaliţie pro-europeană.

 

„De la Republica Moldova se cere să-şi ducă mai departe parcursul european, să continuie reformele şi mai ales după alegerile parlamentare să aibă înţelepciunea, mă refer la partidele politice care vor obţine rezultate în alegeri, să aibă înţelepciunea să găsească loc la o masă comună pentru a genera o coaliţie pro-europeană, fără simpatii sau antipatii. În politică totul se concluzionează prin rezultate în alegeri, iar după aceea prin punerea în practică a unui proiect, or pentru un proiect pro-european este nevoie de o majoritate în Parlament”

 

a conchis Titus Corlăţean