Un consilier prezidential din Serbia a evocat vineri posibilitatea unei interventii militare sarbe in Kosovo, dupa decizia Parlamentului de la Pristina de formare a unei armate, dar Alianta Nord-Atlantica a indemnat ambele parti sa dea dovada de retinere.

 

 

Nikola Selakovici, un consilier al presedintelui sarb Aleksandr Vucici, a declarat, potrivit agentiei Associated Press, ca armata sarba ar putea trimite trupe si ar putea declara Kosovo teritoriu ocupat.

Administratia de la Belgrad a catalogat decizia de infiintare a armatei kosovare drept „cea mai mare amenintare directa la adresa pacii si stabilitatii regionale”.

Goran Rakici, liderul etnicilor sarbi din Kosovo, a catalogat „inacceptabila” decizia privind armata kosovara, argumentand ca „acest lucru arata clar ca Pristina nu vrea pace”. Rakici i-a indemnat totusi pe etnicii sarbi din Kosovo sa „manifeste retinere si sa nu raspunda la provocari”.

O eventuala interventie militara sarba in Kosovo ar genera o confruntare directa cu mii de membri ai Misiunii NATO de mentinere a pacii, inclusiv cu militari americani.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a indemnat Serbia si Kosovo sa evite escaladarea conflictului. „Reiterez apelul adresat Pristinei si Belgradului de a mentine calmul si a evita orice declaratii si actiuni care pot conduce la escaladarea tensiunilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Alianta Nord-Atlantica a denuntat decizia Kosovo de a transforma structurile de securitate in armata si va reanaliza „nivelul angajamentului” in relatia cu Administratia de la Pristina, relateaza site-ul cotidianului Le Figaro. „Regret ca a fost luata aceasta decizie in pofida preocuparilor NATO. Consiliul Nord-Atlantic va fi nevoit sa reanalizeze nivelul de angajament al NATO in relatia cu Fortele de securitate din Kosovo”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Parlamentul de la Pristina a adoptat vineri un proiect de lege prin care Fortele de securitate sunt transformate in armata, decizia fiind contestata puternic de minoritatea sarba si de Serbia.

” (…) Consideram ca momentul luarii acestei decizii este gresit. Toate partile trebuie sa aiba grija ca decizia sa nu conduca la amplificarea tensiunilor in regiune”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Entitatea Kosovo, care are o populatie de 1,8 milioane de locuitori, este protejata de trupe NATO de la proclamarea independentei in anul 2008.