Senatorul român, Iulia Scântei, a declarat că dacă Guvernul României și cel al Republicii Moldova au hotărât că în curând vor avea o şedinţă comună, același lucru nu se poate spune despre Parlamentul Republicii Moldova, care potrivit ei, a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
„În ciuda eforturilor politice și diplomatice ale părții române, inițiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeași deschidere pentru o ședință solemnă cu caracter de simbol și de punte politică a celor două foruri legislative”, a scris Iulia Scântei într-o postare pe facebook.
Senatorul mai adaugă că „o ședință solemnă doar a Parlamentului României, unde parlamentarii moldoveni vor avea statut de „invitați” (și asta dacă vor da curs și invitației!) și nu o ședință comună a celor două Parlamente pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, este inacceptabil politic”.
Iulia Scântei
Sărbătorim Centenarul Marii Uniri cu sau fără frații români de peste Prut?
Mai presus, se pare, de dorința românilor din stânga și din dreapta Prutului, rămâne decizia politicienilor vremelnici.
Agențiile de presă au comunicat azi, anunțul Primului Ministru moldovean, Pavel Filip, la finalul unei întrevederi cu omologul său român, Viorica Dăncilă, si anume: “Am hotărât că foarte curând vom avea o şedinţă comună a guvernelor şi de data aceasta am propus cu mult drag ca această şedinţă să aibă loc la Chişinău”.
Din păcate, nu același lucru se va petrece și cu ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău. În ciuda eforturilor politice și diplomatice ale părții române, inițiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeași deschidere pentru o ședință solemnă cu caracter de simbol și de punte politică a celor două foruri legislative.
Parlamentul României va marca singular momentul, cum altfel, cu o sesiune comuna a Camerei Deputaților și a Senatului care va avea loc in 27 martie, dar la București. Prilej de lungi discursuri politice fără impact emoțional sau aniversar. Ne vom lăuda iar, cu ceea ce au făcut acum 100 de ani niște români iubitori de neam și ne vom arăta neputința de a construi un destin politic comun european, fără demagogie, pentru românii din stânga și din dreapta Prutului. Să faci o ședință solemnă doar a Parlamentului României, unde parlamentarii moldoveni vor avea statut de “invitați” (și asta dacă vor da curs și invitației!) și nu o ședință comună a celor două Parlamente pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, mi se pare inacceptabil politic. Va fi ca și cum doi frați gemeni separați de părinții divorțați își vor petrece ziua de naștere tot separați, fiecare la casa și cu părintele lui, pentru că părinții nu înțeleg că bucuria celor doi frați este dată de sentimentul firesc de a fi ÎMPREUNĂ cel puțin la ceas aniversar, viața urmând a le continua oricum, după aceea, separat, pentru că așa au vrut alții, nu ei..
Aș aminti conducerilor celor două Parlamente de la Chișinău și de la București, vorbele lui Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării din Basarabia care scria la 11 martie 1918, o telegramă adresată Regelui Ferdinand I, aflat la Iași, capitala Regatului României spunând astfel:
“În numele Sfatului Țării, care reprezintă poporul românesc din Basarabia desrobit de jugul secular, aduc Majestății Voastre expresiunea credinței neclintite a întregului popor românesc din România Răsăriteană, care în unire cu țara-mumă vede chezășia desvoltărei sale libere, calea neîmpiedicată spre cultura națională și dreptatea socială”.