Incendiile forestiere fac ravagii în Siberia de 3 luni, devenind catastrofale la scară globală. Focul a mistuit deja 12 milioane de hectare de padure și, se pare, va fi cel mai mare incindeiu de padure din istoria Rusiei. Guvernul caută în mod activ țapi ispasitori, incercand astfel sa mascheze incapacitatea sa de a proteja pădurea și de a salva taigaua siberiiană pentru generațiile viitoare.

 

Între timp, zona cuprinsa de incendiile forestiere continuă să crească. După cum a raportat reprezentanța rusă a organizației internaționale Greenpeace, citand datele satelitului ISDM-Rosleskhoz, suprafața incendiilor forestiere active a ajuns deja la este de 4,5 milioane de hectare. În același timp, raportul oficial al guvernului rus ofera cifre diferite – 2,51 milioane de hectare. În total, potrivit Greenpeace, de la începutul anului, în Rusia au ars 13,4 milioane de hectare de pădure.

Ecologiștii remarcă faptul că pompierii lupta cu focul doar pe o suprafata de 140.200 de hectare, ceea ce constituie 3 până la 6% din teritoriul acoperit de foc. Majoritatea incendiilor se produc în așa-numitele „zone de control”, zone îndepărtate în care oficial nu este nevoie să se stingă focul, deoarece nu există „amenințare pentru așezări și obiecte economice”, iar costurile de stingere depășesc daunele preconizate care ar putea fi cauzate de incendiu.

Potrivit Deutsche Welle, ecologiștii au negat o declarație a guvernatorului teritoriului Krasnoiarsk, Alexander Uss, potrivit căruia a avut loc o rasturnare radicală în lupta împotriva focului. De fapt, pe parcursul zilei, suprafața teritoriilor acoperite de foc în teritoriul Krasnoiarsk a crescut cu 0,01 milioane de hectare, însumând 1,28 milioane de hectare.

La 1 august, sucursala rusă a Greenpeace a înaintat Consiliului de Stat al Federației Ruse petiția „Salvați Siberia de incendiile forestiere!”, care, până în prezent, a fost semnată de peste 383.000 de persoane. Ecologiștii au cerut autorităților ruse să trimită forțe suplimentare pentru combaterea incendiilor, revizuirea zonelor de control și, de asemenea, să spună adevărul despre fum și să ajute oamenii să-i supraviețuiască. Greenpeace a amintit că fumul care a acoperit Moscova timp de două săptămâni in 2010 a dus la o creștere a mortalității cu aproximativ 50 de mii de oameni.