Guvernul României a dat undă verde inițierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziționarea, prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S. A. Constanța, a acțiunilor Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, prin Danube Logistics SRL.
Echipa de negociere, care va fi condusă de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Stelian Mîndrescu, va include reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor, Ministerului Transportului și Infrastructurii, precum și ai altor instituții relevante, informează BANI.MD
Reprezentanții Guvernului României susțin că demersul vine inclusiv în contextul intenției companiei MBF Port Burgas din Bulgaria de a achiziționa acțiuni Danube Logistics SRL deținute de BERD, cu scopul de a investi în dezvoltarea portului Giurgiulești.
Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este un nod logistic strategic, oferind servicii de transbordare și depozitare pentru importatori și exportatori, având acces la o infrastructură trimodală de transport, conform sursei citate. Situat pe sectorul maritim al Dunării, portul permite acostarea navelor fluviale și maritime, are patru terminale specializate: unul petrolier, două cerealiere și unul de mărfuri generale și containere.
Decizia de vânzare a acțiunilor survine în contextul unui scandal de proprietate și legalitate, în care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este acuzată că a preluat portul urmare a unor pretinse escrocherii ale fostului său angajat, Thomas Moser. Ar fi vorba despre delapidarea averii străine de către foști factori de decizie din cadrul companiei Bemol.
Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au menționat, cu referire la intențiile autorităților române, că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG) care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Portul de Stat care este în proprietatea statului. Nu există vreo discuție cu referire la vinderea ultimului.