România a înregistrat, de câteva zile, un export mare către Republica Moldova. Azi se înregistrează nivelul maxim de până acum, anume 3,7 milioane metri cubi. Această cantitate înseamnă practic consumul total zilnic al basarabenilor (medie anuală 1 miliard de metri cubi, la 365 de zile). Extrapolând o situație poate conjuncturală, ieri și azi, spre exemplu, România aprovizionează întru totul Moldova. Știm că parte din acest gaz către basarabeni are proveniență locală, sunt firme locale care exportă, una dintre ele fiind Petrom. Nu este clar însă dacă toată cantitatea este gaz de intern sau dacă nu cumva este și un tranzit asigurat de România, prin Transgaz. Amintim aici că Trangaz se ocupă, de anul trecut, nu numai de rețeaua internă de gazoducte, dar și de cea moldovenească, după ce a preluat acest serviciu public de la o firmă controlată de Gazprom.

Mai mult, Moldova începe să devină aproape cu totul dependentă de România pentru gaze, dat fiind faptul că România le operează, prin Transgaz, și rețeaua internă, asigurând și spațiu de stocare, livrarea și gazele sunt asigurate și tranzitul pentru cantități aduse din altă parte. De la anul, odată cu sistarea tranzitului de gaze rusesc prin Ucraina, Republica Moldova nu are ce să facă decât să se orienteze cât mai mult către România.

Consumul României de gaze a ajuns la aproape 38 de milioane de metri cubi (acum două săptămâni, era nici 30 de milioane de metri cubi) și a început extracția din depozite. Consumul a crescut atât pe fondul încălzirii individuale a gospodăriilor, dar și pentru că termoficarea a început, în parte.