Rata de publicare a anunțurilor și a deciziilor administrației publice locale de nivelul II și UTA Gagauzia, pe pagina web a acestora, în cea de–a doua jumătate a anului 2018 a înregistrat un regres comparativ cu semestrul I al aceluiași an, se arată într-un raport al Asociației ”Promo-Lex”, făcut public astăzi. Acesta este cel de-al 4-lea raport, realizat în cadrul programului “Democrație, responsabilitate și transparență”, implementat în perioada 2016- 2019, relatează Radio Chișinău.

 

Experții Promolex, care au monitorizat activitatea primăriilor și consiliilor locale, inclusiv cele din UTA Gagauzia prin prisma gradului de transparență decizională, a achizițiilor publice și calității comunicări, au menționat faptul că rămâne destul de scăzut procentul publicării anunțurilor privind inițierea elaborării deciziilor, a regulilor interne, a numelui persoanelor responsabile, deși a crescut numărul deciziilor publicate pe paginile web ale instituțiilor până la 91%.

Analiștii au subliniat totuși că a crescut procentul planurilor de achiziții publice, publicate pe site-urile instituțiilor. În ceea ce privește calitatea comunicării în unele raioane au fost îmbunătățite condițiile pentru vizitatorii, fiind create spre exemplu odăi pentru mame cu copii, totuși schimbările sunt insuficiente, consideră una dintre autorii raportului, experta Mariana Focșa:

„Este dreptul fiecărui cetățean de a se implica și de a-și expune părerea în privința modului în care trebuie să fie cheltuiți banii publici… În cazul în care nu va exista o transparență publică, adică nu va fi pblicat proiectul, să vadă cetățenii în ce mod planifică autoritățile publice să cheltuie banii publici, atunci nimeni nu va putea veni cu propuneri.

Fiecare cetățean poate să se implice în planificarea bugetară a autorităților publice și să decidă, unde ei vor prioritar să investească, sau să îmbunătățească nivelul vieții.”

Un regres față de semestrul I s-a înregistrat la capitolul furnizarea răspunsurilor la solicitarea persoanelor fizice, a unor ONG-uri sau instituții, a menționat experta Promolex, Daniela Angheluță.

„Constatăm un regres față de semestrul I a anului 2018, când au fost înregistrate doar 6 cazuri de furnizare a răspunsului cu întârziere, față de semestrul 2 al anului 2018. Sub acest aspect dorim să evidențiem autoritățile care nu au furnizat nici un răspuns, atât în semestrul întâi al anului 2018, cât și semestrul doi. E vorba despre autoritatea publică locală din Rezina, municipiul Chișinău, Anenii-Noi și Taraclia.”

Deși mass-media sunt mai populare în rândul părților interesate, procentul de publicare a anunțurilor în aceste mijloace de informare a scăzut, comparativ cu perioada comparată, au mai remarcat juriștii Promolex.