Pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook, a fost publicată o postare care conţine o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ştreang şi pe care este plasată inscripţia „UNIREA”.
Imaginea este însoţită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia acelaşi lucru – spânzurătoarea – îi aşteaptă pe „fasciştii unionişti” după alegerile parlamentare.
„Astfel de mesaje publice sunt deosebit de periculoase, în contextul în care Republica Moldova este un stat multinaţional, iar disensiunile legate de opiniile geo-politice şi apartenenţa naţională generează ură şi dezbinare între oameni. În context, retorica care incită la ură constituie o infracţiune, stabilită de articolul 346 din Codul penal. Organele de drept, în calitate de garant al securităţii şi ordinii publice ar trebui să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situaţiei şi chiar eventuale acţiuni de violenţă”,
susţine avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco.
Este îngrijorător şi faptul că pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu preşedintele Republicii Moldova – Igor Dodon, care apare pe fotografia de copertă. Timp de două zile preşedintele nu a ieşit cu nicio reacţie prin care s-ar distanţa de la aceste mesaje şi îndemnuri, deşi recent au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizând acelaşi mesaj „Unionismul trece, Patria rămâne”.
În legătură cu acestea, Promo-LEX îi solicită preşedintelui Igor Dodon să se disocieze de aceste mesaje nocive care îndeamnă la violenţă şi să intervină cu o poziţie oficială în calitate de garant al statului de drept şi al respectării drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.
Considerăm că aceasta va aduce un plus siguranţă în spaţiul public şi va preîntâmpina eventuale acţiuni de violenţă. Intervenţia organelor de drept va predispune în acelaşi timp spre păstrarea spiritului de toleranţă în societate şi respect reciproc, inclusiv în perioada electorală.
Postarea a generat peste 700 de reacţii şi peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură. În acelaşi timp, postarea a produs şi un efect dublu de răspândire a urii în spaţiul public, provocând simpatizanţii „Unionismului” la reacţii dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare şi violenţă împotriva etnicilor ruşi şi vorbitorilor de limbă rusă.
În acest context, Promo-LEX îndeamnă toţi actorii publici, figurile politice şi utilizatorii reţelelor de socializare să se abţină de la mesaje care instigă la ură şi discriminare şi să nu contribuie la amplificarea disensiunilor sociale în spaţiul public.