Sărbătoare dublă la Sîngerei. La împlinirea celor 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, primăria orașului Sîngerei și a satului Corlăteni din raionul Rîșcani, au semnat un acord de înfrățire cu comuna Dumbrăveni, județul Suceava, România, informează nordnews.
Grație acordului de înfrățire, părțile vor putea atrage investiții și implementa proiecte împreună.
„Să știți că avem o bucurie mare, pe lângă faptul că suntem frași după sânge, noi astăzi am semnat un acord de înfrățire care prevede o colaborare pe viitor, în primul rând, pentru a avea o viață calitativă aici, în orașul Sîngerei. Toți vorbim de fonduri europene și iată, aceasta tot este o cale atunci, când ne înfrățim cu un oraș sau o comună din România”, a menționat primarul de Sîngerei.
„Înfrățirea presupune aducerea de fonduri în localitatea dumneavoastră, aici, în Sîngerei, din fondurile europene, din fondurile proprii și nu numai. Înfrățirea înseamnă înfrățire prin cultură, prin tot felul de evenimente pe care le putem face”, a declarat Ioan Pavel.
La eveniment au participat oameni de cultură, academicieni și deputați, care l-au comemorat pe marele Eminescu.
„Eu sunt deacord cu ceea ce s-a vorbit astăzi. Pe noi ne va salva doar Unirea, pentru că un popor trebuie să fie unit, trebuie să se consolideze, așa și Eminescu a spus. Eminescu a fost, de fapt, nu a fost un simplu poet, a fost într-adevăr un poet fără pereche. El a fost și o personalitate care a inspirat oamenii de știință”, a spus Gheorghe Duca
„Astăzi suntem cei care suntem semănați cu cultură. Un eveniment frumos, cu ziua lui Eminescu care ne este foarte drag. Ne lipsește mult, avem o durere sufletească care am simțit-o de-a lungul anilor, pentru că el a spus-o clar, atunci, la Putna, în fața tuturor, că suntem români și punctum”, a adăugat Grigore Corcodel.
Totodată, la Sîngerei a fost marcată Ziua Culturii Naționale. Astfel cincizeci de persoane au primit distincții pentru promovarea culturii.
„Cultura, în toate formele sale, transcende hotare și bariere lingvistice, și unește, și aduce mai aproape. Oamenii de cultură sunt cei care promovează aceste valori și își dedică viața într-un prosperarea culturii naționale și a valorilor neamului românesc. În acest context, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii voi acorda diplome din partea parlamentului Republicii Moldova, oamenilor de cultură din raionul Sîngerei, în semn de recunoștință și înaltă apreciere”, a declarat deputatul.
„Este o diplomă cu un rol aparte printre toate diplomele mele de merit, este diploma Parlamentului Republicii Moldova, are un loc aparte în palmaresul meu de diplome. Eu sunt pro această înfrățire, fiindcă dacă noi ne vom înfrăți, vom fi mai puternici. Un stat despărțit, un neam despărțit, este ca și povestea „Racul, broasca și o știucă”, toate trag din diferite părți, iar dacă noi ne vom uni toți, vom trage de aceeași parte, vom birui mereu și oriunde”, a menționat Victor Crihan.
„Foarte frumos, o înfrățire înseamnă foarte mult pentru raionul nostru și le mulțumesc frumos că au făcut acest pas și s-au înfrățit. Credem că o să fie foarte bine, o să facă multe lucruri bune și frumoase la noi în raion”, a mai spus Ana Vulpe.
Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dans, organizat de Secția Raională de Cultură din Sîngerei.
sursa: NordNews