Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușcă, aflat în vizită în țara noastră, cu ocazia semnării contractului de privatizare a ÎS ”Vestmoldtransgaz” de către compania românească ”Transgaz”.
Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, părțile au menționat că acest contract este unul istoric și asigură prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, fapt ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. Premierul Pavel Filip a spus că va verifica personal realizarea proiectului pentru a asigura buna desfășurare a acestuia. Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău urmează să demareze la începutul verii.
Premierul a constatat dialogul politic excelent dintre părți, menționând că România a fost şi rămâne cel mai consecvent susţinător, atât al eforturilor de implementare a reformelor interne, cât şi a demersurilor politico-diplomatice ale Republicii Moldova întreprinse în contextul realizării agendei europene. O dovadă a relațiilor speciale dintre țări este și faptul că prima vizită bilaterală, de la preluarea mandatului, de către prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a fost la Chișinău.
România rămâne principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova. În țara noastră activează 1678 de întreprinderi cu capital românesc, iar investiţiile în capitalul social constituie 697 milioane de lei. România se clasează pe locul 6 în topul statelor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova şi pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care a făcut investiţii. Premierul a menționat în mod special venirea în sectorul bancar din Moldova a băncii române Transilvania, ceea ce constituie un semnal că situația de pe piața financiar-bancară din țara noastră s-a stabilizat.
Părțile s-au pronunțat, în context, pentru semnarea unui protocol adițional privind protecția reciprocă a investițiilor, ceea ce va impulsiona și mai mult relațiile bilaterale. Acest document ar putea fi semnat în cadrul unei viitoare ședințe comune a Guvernelor de la Chișinău și București.
Oficialii au menționat și colaborarea fructuoasă în domeniul energiei electrice, în vederea realizării interconexiunii sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României. Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a exprimat recunoștință părții române pentru ajutorul constant acordat țării noastre în reparația grădinițelor, a instituțiilor de menire socială și culturală, activitatea serviciului de urgență SMURD, precum și pentru realizarea altor proiecte importante.