Pontiful revine la tema natalității în prima audiență generală din 2022 în Sala Paul al VI-lea. Și a cerut să se aibă în vedere adoptarea și, adresându-se instituțiilor, s-a exprimat de ce „se simplifică procesul necesar”
„Sper ca instituțiile să fie mereu gata să ajute la adopție, îngrijind cu seriozitate dar și simplificând procesul necesar pentru ca visul multor micuți care au nevoie de familie să se împlinească, și al multor soți care doresc să se dăruiască. îndrăgostit”. Papa Francisc revine la tema natalității în prima audiență generală din 2022 în Sala Paul al VI-lea. O audiență în cadrul căreia, în premieră, angajați, bărbați și femei, religioși și laici ai unor departamente ale Curiei Romane au citit și felicitări credincioșilor în diferite limbi. O sarcină care până acum fusese în sarcina exclusivă a preoților care slujeau în Secretariatul de Stat. Pentru Bergoglio „nu este suficient să dai pe lume un copil pentru a spune că sunt și tații sau mamele lui. Părinții nu se nasc, se fac. Și nu devine unul doar pentru că dă naștere unui copil, ci pentru că îl îngrijești cu responsabilitate. Ori de câte ori cineva își asumă responsabilitatea pentru viața altuia, într-un anumit sens își exercită paternitatea față de el. Mă gândesc într-un mod deosebit la toți cei care sunt deschiși să primească viața prin calea adopției, care este o atitudine atât de generoasă și frumoasă. Sfântul Iosif ne arată că acest tip de legătură nu este secundar, nu este un improvizat. Acest tip de alegere este printre cele mai înalte forme de iubire și paternitate și maternitate. Câți copii din lume așteaptă cineva să aibă grijă de ei! Și câți soți doresc să fie tați și mame, dar eșuează din motive biologice; sau, deși au deja copii, vor să împartă afecțiunea familiei cu cei care au fost lipsiți de ea. Nu trebuie să ne fie frică să alegem calea adopției, să ne asumăm „riscul” acceptării”.
Papa a subliniat însă că „și astăzi, cu orfanitatea, există un oarecare egoism. Zilele trecute, vorbeam despre iarna demografică care există astăzi: oamenii nu vor să aibă copii, sau doar unul și nimic mai mult. Și multe cupluri nu au copii pentru că nu vor sau au doar unul pentru că nu își doresc alții, dar au doi câini, două pisici. Da, pisicile și câinii iau locul copiilor. Da, e amuzant, înțeleg, dar este realitatea. Și această negare a paternității și a maternității ne diminuează, ne ia umanitatea. Și astfel civilizația devine mai veche și fără umanitate, pentru că se pierde bogăția paternității și a maternității. Și suferă țara care nu are copii și, cum spunea cineva cu umor, „și acum cine va plăti impozitele pentru pensia mea, că nu sunt copii? Cine va avea grijă de mine?’: A râs, dar este adevărul. Îi cer Sfântului Iosif harul de a trezi conștiințe și de a se gândi la asta: să aibă copii. Paternitatea și maternitatea sunt plinătatea vieții unei persoane. Gandeste-te la asta. Este adevărat, există paternitate spirituală pentru cei care se consacră lui Dumnezeu și maternitate spirituală; dar cei care trăiesc în lume și se căsătoresc trebuie să se gândească să aibă copii, să-și dea viața, pentru că ei vor fi cei care vor închide ochii, care se vor gândi la viitorul lor. Și, de asemenea, dacă nu poți avea copii, gândește-te la adopție. Este un risc, da: a avea un copil este întotdeauna un risc, atât natural, cât și de adopție. Dar este mai riscant să nu ai. Este mai riscant să negi paternitatea, să negi maternitatea, atât cea reală, cât și cea spirituală. Un bărbat și o femeie cărora în mod voluntar nu dezvoltă sentimentul de paternitate și maternitate le lipsește ceva principal, important”.
Papa a mai spus că „cu ceva timp în urmă am auzit mărturia unui om, un medic, important în profesia sa, nu avea copii și împreună cu soția sa au decis să adopte unul. Și când a venit momentul, le-au oferit unul și le-au spus: „Dar, nu știm cum va fi asta. Poate că are vreo boală. Și a spus, a văzut, a spus: „Dacă m-ai fi întrebat asta înainte de a intra, poate aș fi spus că nu. Dar am văzut-o: mi l-am luat. Aceasta este dorința de a fi tată, de a fi mamă chiar și în adopție. Nu-ți fie frică de asta. Mă rog ca nimeni să nu se simtă lipsit de o legătură de iubire paternă. Iar cei care s-au săturat de orfelinat continuă fără să se simtă atât de rău”.