Deputatul blocului ACUM, Octavian Țîcu, susține că marea problemă a acestei entități politice constă în lipsa unei comunicări eficiente cu cetățenii, care trebuiau informați că între bloc și PSRM nu există o coaliție, ci o înțelegere temporară pentru dezoligarhizarea statului. Mai mult, deputatul susține că, la moment, s-a intrat într-un joc foarte periculos, în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri și comisii parlamentare la paritate cu PSRM, aceasta fiind o „formă hibridă de guvernare”, care nu se cunoaște la ce va duce.

 

 

„Cred că problema este într-o lipsă de comunicare eficientă între blocul ACUM și alegătorii săi, în primul rând, și între bloc și restul societății, deoarece sunt lucru care ar fi trebuit nuanțate de la bun început. Dacă le-am fi explicat adecvat, am fi avut o altă înțelegere, în primul rând, din partea alegătorilor noștri care sunt cei mai nemulțumiți și nerăbdători. Ar fi trebuit să se spună din start că nu este o guvernare plenară, nu este un act de guvernare printr-o coaliție, ci este o înțelegere temporară pentru dezoligarhizarea statului, pentru eliberarea statului din captivitate, înlăturarea oamenilor care au fost în declarația privind statul capturat. Ar fi însemnat că după îndeplinirea tuturor acestor criterii Republica Moldova are nevoie de alte alegeri și alt Parlament, de alegeri corecte prin intermediul instituțiilor care deja sunt eliberate din captivitate, deoarece la ora actuală felul în care au avut loc alegerile și repartizarea nu reflectă profilul partidelor politice și a acestei coaliții. Republica Moldova este un stat european și integrarea europeană este axul formativ al politicii noastre externe și al orientării, dar la ora actuală electoratul pro-european este divizat între blocul ACUM și cei care au votat pentru Partidul Democrat”, a declarat Țîcu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Deputatul explică că, la ora actuală există o înțelegere între două formațiuni politice care în campania electorală au fost diametral opuse în viziunile pe care le-au avut, iar scopul lor imediat a fost să înlăture regimul lui Plahotniuc și să organizeze niște alegeri corecte, care se reprezintă corect în Parlament partidele politice. Totuși, acesta spune că, la moment s-a intrat într-un joc periculos al partajărilor de funcții între blocul ACUM și PSRM.

„Noi am intrat într-un joc foarte periculos, în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare, la paritate cu PSRM. Este o formă voalată de război hibrid, în care se încearcă amestecul dintre dreapta și stânga în dorința de a crea o formă hibridă de guvernare care nu știu la ce poate duce. Dar riscurile sunt foarte mari și noi le-am văzut, pentru că PSRM are foarte multe sechele în dulapuri, una din cele mai mari fiind Igor Dodon și acest lucru crează foarte multe impedimente pentru noi în dorința de a fi sinceri și în dorința de a curăța statul și de al dezoligarhiza”, spune deputatul.

Țîcu afirmă că există o separare între felul cum se negociază cu PSRM și atunci când se implică și președintele Igor Dodon.

„Au fost conflicte de acest gen, iată de ce au fost create și grupuri de lucru, prin cooptarea anumitor deputați deoarece la un moment dat se crea impresia că lideri sunt cei care negociază o anumită oră, într-o anumită zi, și cer deputaților să adopte aceste decizii”, a mai spus deputatul.

Parlamentarul afirmă că blocul ACUM se confruntă cu două probleme majore, una fiind separarea în două fracțiuni parlamentare.

„Blocul s-a divizat în două fracțiuni, iar PSRM și Igor Dodon construiesc foarte multe strategii privind aceste fracțiuni. Fiecare din cele două componente politizează ministerele și instituțiile pe care le posedă. La un moment dat, am avut senzația că Maia Sandu și PAS au privatizat Guvernul și au această senzație că Guvernul ar fi o emanație a PAS, la rândul lui Andrei Năstase acționează consecvent și de foarte multe ori am avut numiri în interior car nici măcar nu au fost discutate n fracțiuni și bloc.

Mai mult, Țîcu dezvăluie că foarte multe întruniri pe care erau organizate în cadrul blocului ACUM au încetat a mai fi organizate, iar Consiliului Blocului nu mai funcționează.

„Am avut chiar situații de numiri pe care noi le-am auzit din presă, cum ar fi numirea ministrului Justiției, votul lui Andrei Năstase la APCE sau numirea secretarului Guvernului, care nici măcar nu a fost discutată în cadrul blocului. Nu există o transparență a deciziilor și acest lucru a generat foarte multe frustrări în interiorul blocului”, a mai declarat deputatul Octavian Țîcu.

 

sursa: Cotidianul.md