Și-a petrecut anii de facultate în Scoția și Austria, jonglând între un job full‑time și unul part-time pentru a se putea întreține și pentru a strânge bani pe care ulterior i-a investit în stagii de practică de top, scrie forbes.ro
Nicu Știrbeț este licențiat al Universității din Aberdeen din Marea Britanie și al Universității de Economie din Viena. În prezent lucrează ca analist de supraveghere bancară la Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt, facilitând supravegherea celor mai mari bănci din Uniunea Europeană.
Tânărul a fondat și conduce Eco-Village Văleni, o întreprindere socială din satul Văleni din Lunca Prutului, axată pe turism rural, care are ca activitate dezvoltarea primei Rezervații a Biosferei UNESCO a Republicii Moldova și este inițiatorul și președintele Ligii Studenților Originari din Republica Moldova, organizație ce își propune să reprezinte și să conecteze studenții basarabeni din străinătate. „Cel mai recent rol este acela de Analist de Supraveghere Bancară în cadrul Băncii Centrale Europene, unde am contribuit la supravegherea celor mai mari bănci din Europa, în ultimul an activând în cadrul departamentului de tehnologie și inovație al Mecanismului de Supraveghere al BCE, ocupându-mă de mai multe proiecte de digitalizare și educație.”
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Încă de pe băncile facultății, Nicu a făcut mai multe stagii de practică în instituții și organizații precum Ambasada României din Londra și Viena, Misiunea Permanentă a României la ONU și OSCE din Viena, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg, Comisia Europeană de la Bruxelles și Procter & Gamble Germania. Își amintește cu plăcere de facultate și de obiceiul său de a participa la cursurile la care nu era înscris, în special la cele din programele de MBA, la care intra și se așeza în ultima bancă pentru a urmări prezentarea celui mai apreciat profesor din facultatea sa despre puterea marketing-ului și comunicării experiențelor locale. În acest mod a realizat potențialul larg de experiențe turistice pe care Lunca Prutului o poate oferi pieței internaționale de turism, precum Lacul Beleu și locurile naturale neatinse din jurul său care reprezintă poarta de intrare a păsărilor migratoare în Delta Dunării, bucătăria locală autentică și vinurile faimoase ale Moldovei, dar și spiritul șugubăț al moldovenilor.
În 2014, Nicu Știrbeț a fondat Eco-Village Văleni, un complex turistic din zona de Sud a Republicii Moldova, unde a investit fiecare „cent” din bursele sale universitare, iar ulterior din salariu. „Mi-am scris lucrarea de licență pe tema dezvoltării eco-turismului și am propus un plan de dezvoltare al zonei, pe baza căruia am reușit să atrag mai mulți finanțatori internaționali, care au recunoscut potențialul zonei. Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică, un restaurant amenajat rustic și o mică vinărie de familie, cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea găzdui grupuri mixte de turiști străini, cât și locali. Organizăm, de asemenea, și târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde aceștia pot să-și vândă produsele pentru un preț corect turiștilor străini pe care îi aducem la Văleni.”
A reușit să aducă în zonă peste 10.000 de turiști din țări precum Austria, Germania sau Olanda, creând astfel peste zece locuri de muncă în localitate. Anul trecut a fost un an dificil pentru toată industria HoReCa, iar Nicu a fost nevoit să schimbe modelul de business, axându-se acum mai mult pe piața locală, cazare și grupuri mici de persoane, observând o dinamică în creștere a sectorului local România-Moldova. „Cea mai mare satisfacție pentru mine este conștientizarea pe plan local asupra potențialului pe care eco-turismul îl deține pentru dezvoltarea zonei, Văleni-ul devenind unul dintre cele mai dinamice hub-uri turistice ale Moldovei la doar 35 km de Galați și aproximativ 250 km de București.”
Anul acesta, tânărul a inaugurat patru căsuțe ecologice, care au o capacitate de 24 de locuri de cazare. Acestea sunt construite ca odinioară, din stuf, paie sau argilă, pe principiul Muzeului Țăranului Român, fiecare dintre acestea fiind amenajată pentru a spune povestea unei meserii din Lunca Prutului. „Pentru a implementa bunele practici ale economiei circulare am conectat complexul la panouri solare și am construit un sistem ecologic de canalizare și filtrare al apei pe bază pe hidrocarburi, reducând în același timp impactul asupra mediului. În cadrul programului EU4Moldova al Uniunii Europene, lucrăm în continuare la deschiderea unui centru SPA și tratamente naturiste pentru a oferi un pachet complet de relaxare și tratament iubitorilor de natură.”
Pe plan local, tânărul a lansat proiectul „Soluții SMART pentru comunități SMART” – primul SMART Village din Moldova – alături de Romanian Business Leaders și finanțați de către Fondul Global de Mediu (SGP GEF), cu scopul de a transfera bunele practici din cadrul Alba Iulia Smart City la Văleni. „În cadrul proiectului, vom instala un arbore solar ce va disemina wi-fi și încărca dispozitive în centrul satului, vom pune panouri solare pe principalele instituții publice locale și vom implementa diferite soluții digitale pentru dezvoltarea eco-turismului din zonă precum senzorii digitali pe parcursul traseului turistic local.