Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacţionat, duminică, la postarea Ambasadei ruse, afirmând că trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii si opinii nefundamentate, care pot dăuna relaţiilor bilaterale şi exprimându-şi regretul că ambasada continuă seria “episoadelor istorice”.
Precizările date publicităţii de Ministerul român al Afacerilor Externe:
„În spiritul unor relaţii pe care ni le dorim pragmatice şi predictibile cu Federaţia Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici şi mediul academic în general.
Postarea Ambasadei Federaţiei Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informaţiile diseminate în spaţiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria «episoadelor istorice».
Trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii si opinii nefundamentate, care pot dăuna relaţiilor bilaterale.
Amintim si pe această cale existenţa unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură şi are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă.
Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanţa acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la «incursiunile istorice» ale Ambasadei Federaţiei Ruse în România.
Invităm Ambasada Federaţiei Ruse să actualizeze informaţiile istorice pe care le foloseşte, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune.“
Ambasada Rusiei la Bucureşti le spune românilor să fie atenţi la informaţiile despre acţiunile soldaţilor sovietici din al Doilea Război Mondial, susţinând că, de 75 de ani, ostaşii Armatei Roşii, care au eliberat de fascism ţările Europei Centrale şi de Est, sunt denigraţi. Ambasada argumentează cu un citat din Stalin, precizează TVR Moldova.
În replică, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă“ şi că ar trebui să ştie că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea“.