China continuă să se extindă și în Africa, unde  este acum principalul investitor. În stilul clasic al Beijingului, fără să se grăbească, dar fără a se opri, exploatarea teritoriului și a resurselor africane este, cu toate acestea, mult mai “rafinată” și mai pătrunzătoare decât s-ar putea gândi. Nu este pur și simplu interesul economic și strategic în joc și nici nu este vorba doar de o provocare internațională față de alte puteri care par a fi neputincioase în fața capacității chineze de a scufunda continuu loviturile cu yuanul.

 

Cealaltă parte a Beijingului, cea care își impune în mod tacit “imperialismul” cultural, devine din ce în ce mai largă. Pentru aceasta, dar și pentru oportunitățile de angajare, Kenya a decis să introducă limba chineză în școli începând cu 2020. Guvernul din Nairobi a stabilit într-adevăr că începând cu clasa a IV-a, elevii kenyeni vor trebui să învețe Mandarin pentru a avea o capacitate mai mare de a se lega cu antreprenorii chinezi. Ceea ce a afectat în mod direct Beijingul în această decizie nu este cunoscut, dar este încă cea mai mare demonstrație a faptului că China este serioasă nu numai din punct de vedere comercial și financiar.

Experimentul din Kenya nu este totuși o noutate absolută în Africa. Uganda, de exemplu, a decis deja să facă obligatoriu chinezii în licee și chiar înainte ca Africa de Sud să o lanseze în instituții publice, fără rezultate foarte bune. Parafrazând Battiato, în ziua sfârșitului, nu veți avea nevoie de engleza, ci de chinezii văzuți vreodată.

 

ilprimatonazionale.it