St Gallen, cantonul (regiune) situat la nord-estul Elveției, a interzis valul islamic și orice articol vestimentar care acoperă fața în public. Cu 67% pentru, galenii sunt cel de-al doilea canton din Elveția care au extins harta țărilor europene unde burqa islamică nu este un articol vestimentar purtat în public. În 2019, aceeași problemă va fi votată prin referendum la nivel național, notează Tribune.com
La pachet cu întrebarea pentru vestimentația femeilor musulmane, alegătorilor din Elveția au votat inițiative menite să stimuleze agricultura locală și să promoveze „standarde etice” în producția alimentară, inclusiv transformarea unui moratoriu asupra culturilor modificate genetic într-o interdicție completă.
Parlamentarii din St Gallen au adoptat un text de lege anul trecut care stipulează că „orice persoană care, datorită unor accesorii care le ascunde fața, nu pot fi recunoscute într-un spațiu public, și, astfel pune în pericol siguranța publică sau religioasă poate fi amendată”.
Anul trecut, Guvernul Elveției sa opus unei inițiative care vizează crearea unei interdicții „burqa” la nivel național, spunând că ar trebui să fie de competența regiunilor să determine dacă aceste măsuri sunt adecvate. Cu toate acestea, alegătorii din întreaga țară vor fi chemați să voteze această chestiune anul viitor după ce Partidul Popular Elvețian de dreapta a adunat cele 100.000 de semnături necesare pentru a supune subiectul unui referendum, ca parte a faimosului sistem democratic al Elveției.
La nivel național, Elvețieni au votat în septembrie două scheme legate de agricultură și siguranța alimentară, solicitând o trecere la o producție alimentară mai etică și mai ecologică, precum și protecția fermierilor elvețieni împotriva importurilor de alimente ieftine.
Majoritatea alegătorilor elvețieni au votat prin poștă în săptămânile premergătoare referendumului, iar rezultatele finale, de obicei se fac publice la câteva ore de la închiderea voturilor. Elveția nu este prima, nici unica țară care a decis interzicerea vestimentației ce acoperă în întregime corpul femeilor musulmane. Probabil este prima țară care o face prin referendum.