De la tribuna Camerei Deputaților, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, deputatul Constantin Codreanu i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să revină public asupra distincției făcute între românii din România și cei din Republica Moldova. Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării i-a transmis și o scrisoare oficială președintelui Iohannis, alături de cartea „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” semnată de acad. Ioan Aurel Pop.
Parlamentarul a reamintit gafa comisă de Iohannis, care, la întrebarea despre o viitoare Unire a Republicii Moldova cu România, a răspuns cu sintagma „ambele popoare”, făcând, distincția clară între românii de pe cele două maluri ale Prutului.
Acesta este mesajul deputatului Codreanu pentru președintele României:
””Dar din dar se face rai” spune o veche și frumoasă frântură de înțelepciune românească. Declarația mea politică este despre un dar special pe care îl voi face unui om special, într-o zi specială. Darul este o carte. Nu e o carte oarecare. Este exact cartea de care are nevoie urgent cel pe care l-am investit, în 2014, cu încredere și așteptări acordându-i votul meu: nimeni altul decât președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. Ziua e cât se poate de specială – marcăm, astăzi, 27 martie, 101 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara-Mamă.
Săptămâna trecută, domnul Iohannis a comis o eroare care nu poate fi trecută cu vederea. Răspunzând unei întrebări despre o viitoare Unire a Republicii Moldova cu România, acesta a utilizat sintagma “ambele popoare”, făcând, deci, distincția clară între românii de pe cele două maluri ale Prutului. O veche teză stalinistă care a venit, pe vremuri, la pachet cu “limba moldovenească” diferită de limba română. Mai grav este că, la doar o zi după, în inima Europei, la Bruxelles, președintele României a recidivat reluând această teză criminală cu un mic amendament: a vorbit de două națiuni distincte – “românii și moldovenii”.
Este pentru prima dată în istoria României când un oficial de rang înalt – cel mai înalt, în acest caz – acceptă și vorbește public despre existența unui popor moldovenesc, a unei națiuni moldovenești. Sunt convins că, la Moscova, au răsunat ropote de aplauze cu această ocazie. Oare și nemții din fosta Republică Democrată Germană sunt o națiune diferită de nemții din fosta Republică Federală Germană pentru președintele României?
În cei aproape 5 ani de mandat, Klaus Werner Iohannis nu a făcut nimic nici pentru românii din Republica Moldova, în general, nici pentru noi, românii din cele două state românești care militează pentru ReUnire. Dimpotrivă. În 2016, atunci când un grup de tineri de peste Prut, a ajuns la Cotroceni după un Marș al Unirii, pornit pe jos de la Chișinău, președintele Iohannis a dispărut. Acum un an, nu a fost prezent la ședința solemnă prin care Camera Deputaților și Senatul marcau 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și adoptau o Declarație în care se menționa faptul că România este pregătită să răspundă dorinței organice de ReUnire a românilor de peste Prut. Afirmațiile de săptămâna trecută au reprezentat însă punctul culminant al acestei atitudini inexplicabile și inacceptabile.
”Aceasta este o istorie a unui singur popor, dar și o istorie reunită a românilor din cele două state românești de azi, state care, din păcate, nu-i adăpostesc nici ele pe toți românii. Această carte de istorie este însă menită să învingă uitarea și să conducă la frângerea risipirii noastre. Să ne amintim mereu că “Hora Unirii” a scris-o moldoveanul Vasile Alecsandri și să încercăm să ne cuprindem cu toții “de acel farmec sfânt” al iubirii de popor și țară, de țara noastră, care, oriunde ar fi ea, se numește Țara Românească. Până o vom avea din nou întreagă pe hartă, se cuvine să o purtăm în suflete și, astfel, nimic nu va fi pierdut”. Semnează această carte Ioan-Aurel Pop, în calitate de coautor și coordonator, președintele Academiei Române, membru al Comisiei prezidențiale pentru elaborarea Proiectului de Țară.
Solicit președintelui României să revină asupra afirmațiilor sale cât mai curând posibil. Există un purtător de mesaje ale lui Putin la Chișinău. Nu avem nevoie de unul și la București. Până atunci, domnule Klaus Werner Iohannis, dezideratul nostru, al unioniștilor din Republica Moldova, România și Diaspora rămâne același – ein Volk, ein Staat, eine Regierung!”