Noul partid politic liberal, ”Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) a propus și lucrează în acest moment la un program de guvernare, care include dezvoltarea conceptului de ”spații comune integrate” între România și Republica Moldova, care-și propune să optimizeze și să extindă anvergura proiectelor comune implementate de România și Republica Moldova, susține Igor Munteanu, președintele CUB.
„Ne dorim ca acest concept strategic să fie acceptat și promovat de clasa politică, integrându-se în terminologia programelor și discursurile decidenților celor 2 state românești”, a menționat politicianul.
Amintim că acest concept a fost lansat recent de CUB în cadrul Congresului său constitutiv din 5 noiembrie, 2022, ca parte din Programul Politic de relansare a cooperării intensificate dintre Republica Moldova și România și presupune amplificarea procesului de coeziune prin definirea și dezvoltarea ”spațiilor comune integrate”, astfel încât ambele state să aloce cca 1% din bugetul lor anual pentru proiecte comune. Aceste proiecte urmează să fie coordinate și implementate sub răspunderea unui minister al spațiilor comune în cadrul Guvernului României și a unui Oficiu cu responsabilități similare în Guvernul RM.
Aceste acțiuni vor contribui decisiv la atragerea de finanțări internaționale, inclusiv din domeniul privat și comunitare, intensificând coeziunea, extindere și dezvoltarea proiectelor de infrastructură a viitorului în ambele state. Printre prioritățile centrale pe care le promovează Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) în programul de țară ”Spații Comune Integrate” se include proiecte de infrastructură (poduri, șosele, centuri de ocolire), căi ferate modernizate la standarde internaționale, proiecte de modernizare a municipiilor și orașelor transfrontaliere, crearea de clustere de cercetare a tehnologiilor moderne, integrarea în sistemul energetic al României și dezvoltarea integrării sectoriale, dezvoltarea unor hub-uri industriale.
CUB promovează necesitatea unei instituționalizări a procesului de creare a spațiilor comune integrate ca proiect de țară, care răspunde direct și strategic intereselor vitale ale României și Republicii Moldova, într-un proces istoric de convergență și consolidare a rezilienței economice și societale.