Dosarele cetățenilor turci expulzați din Republica Moldova ar fi fost inițiate de Serviciul de Informații și Securitate încă de acum 4 ani și nu ar avea nicio legătură cu situația politică actuală din Republica Moldova sau din Turcia, a declarat președintele Paralmentului, Andrian Candu, după audierile desfășurate astăzi cu participarea reprezentanților SIS.
Potrivit lui Candu, unele dintre aceste persoane ar fi fost monitorizate de SIS încă din 1997-1998.
În total ar fi fost monitorizați 48 de cetățeni străini în ultimii 4-5 ani, dintre care 18 au fost declarați persoane indezirabile, printre care se numără și cei 7 cetățeni turci expulzați la 6 septembrie, a mai spus Andrian Candu. El a adăugat că cetățenii turci au solicitat azil în Republica Moldova, dar că cererile lor au fost respinse.
Speakerul a mai dat asigurări că expulzarea nu ar fi avut loc la cererea autorităților turce, fiind vorba despre o operațiune inițiată Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, în scopul prevenirii actelor de terorism și apărării securității statului.
Reprezentanții SIS ar mai fi garantat că a fost respectată întocmai legislația în vigoare în procedura de expulzare și că aceasta a fost supravegheată de către procurori, fiind vorba despre dosare penale. Potrivit lui Andrian Candu, Republica Moldova expulzează anual 60-70 de persoane, în dosare similare.
Totodată, el a precizat că autoritățile moldovene au primit de mai multe ori solicitări de a închide liceele Orizont, dar că acestea au fost respinse, întrucât instituțiile respectă legislația națională.
În legătură cu aceste evenimente, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii, din Canada și din 6 state europene au fost pichetate, a mai spus Andrian Candu, subliind că ar fi fost vorba inclusiv despre amenințări la adresa personalului diplomatic.
Andrian Candu nu a răspuns la întrebările presei, după prezentarea acestor informații.