Implementarea controlului comun și fluidizarea traficului la frontiera moldo-română au fost principalele subiecte de discuții ale reprezentanților instituțiilor vamale de pe ambele maluri ale Prutului, care au avut loc astăzi la București.
Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, la discuții au participat directorul Serviciului, Vitalie Vrabie, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activității structurilor vamale, Ștefan-Cosmin Doliș și directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Daniel Nache.
În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a subliniat că Vama moldovenească va continua să promoveze conceptul de control comun la granița cu România. ”Este o măsură mult-așteptată de cetățeni și transportori și vom face tot ce ne stă în putință pentru a accelera acest proces. Acest mecanism și-a demonstrat eficiența în cele șase puncte vamale comune cu Ucraina, prin urmare, ar putea fi aplicat cu succes și la frontiera moldo-română.”, a menționat Vitalie Vrabie.
Totodată, șeful Vămii le-a sugerat omologilor români implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, similar celuia care va funcționa din vara acestui an în Republica Moldova. Aplicarea acestuia și de către Vama română va asigura o trecere rapidă pe ambele părți ale frontierei. ”Datorită acestei aplicații, transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce aglomerările și va fluidiza traficul. Este o aplicație foarte comodă, utilizată în mai multe state europene. Aceasta va putea fi accesată de pe calculator, tabletă sau telefon.”, a explicat șeful Vămii moldovenești.
De asemenea, Vitalie Vrabie a subliniat importanța sincronizării acțiunilor de control în perioadele cu flux sporit. În acest sens, șeful Vămii a vorbit despre măsurile întreprinse de vameșii moldoveni pentru fluidizarea traficului transfrontalier. Acțiunile prevăd suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor pistelor de control, indiferent de sensul de traversare, precum și implicarea conducerii posturilor în efectuarea controlului.
La rândul lor, reprezentanții autorității vamale din România au dat asigurări că vor analiza sugestiile și că vor depune, în continuare, eforturi pentru consolidarea colaborării bilaterale.
Conform agendei, părțile au mai evaluat stadiul cooperării bilaterale în domeniul antifraudă și controlului non-intruziv. În acest sens, s-a propus intensificarea ședințelor grupurilor de lucru responsabile de investigații, analiza riscurilor și schimburi de informații. Totodată, acestea au convenit pentru continuarea schimburilor de experiență prin organizarea cursurilor de instruire și a operațiunilor comune.
Mâine, delegația Serviciului Vamal va vizita biroul vamal de la aeroportul internațional ”Otopeni” pentru a examina procedurile de control și vămuire aplicate în acest post, inclusiv asupra trimiterilor poștale internaționale.