Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă au avut o întrevedere, joi, cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pentru a discuta modalităţi concrete de a sprijini mai intens activităţile Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR.
Potrivit unui comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, citat de Agerpres, în cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte care ţin de faptul că Mitropolia Basarabiei este „discriminată” sub toate aspectele, de trei decenii, faţă de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.
„Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistenţă religioasă în armată, penitenciare şi spitale, precum şi să fie invitaţi la evenimentele oficiale la care sunt chemaţi clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova”, precizează sursa citată.
Fostul sediu al Mitropoliei Basarabiei, demolat în perioada comunistă. Pe locul acestuia se află acum Guvernul Republicii Moldova
Totodată, Patriarhul BOR a reiterat solicitarea ca autorităţile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ale fostului Seminar Teologic din Chişinău. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.
Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluţionare, la fel şi solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.
Întâlnirea preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu PF Daniel arată, potrivit Patriarhiei Române, „deschiderea” noii conduceri de stat a Republicii Moldova faţă de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi „contribuţia activă” a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi a premierului Nicolae Ciucă în această „schimbare de atitudine” a autorităţilor de la Chişinău.