Un bust al poetului-martir Andrei Ciurunga va fi edificat la Cahul. Monumentul va fi instalat pe Aleea personalităţilor. Decizia a fost aprobată în şedinţa Guvernului, desfăşurată în deplasare – în municipiul Cahul.
„Iniţiativa înălţării unui monument lui Andrei Ciurunga în oraşul său de baştină aparţine primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiş. Proiectul monumentului va fi selectat în baza unui concurs public”, a declarat pentru trm.md Tatiana Romaniuc, viceprimar al municipiului Cahul.
Proiectul va fi avizat de Ministerul Culturii. Potrivit deciziei Guvernului, „ cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei de proiect, executarea, edificarea bustului şi amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donaţii, sponsorizări şi alte surse neinterzise de lege”.
Andrei Ciurunga este un nume de referinţă în literatura română. Originar din oraşul Cahul, descendent dintr-o familie de colonişti germani, Robert Eisenbraun, cunoscut sub pseudonimele Robert Cahuleanu şi Andrei Ciurunga, a fost un poet format în perioada interbelică. După cel deal Doilea Război Mondial trece prin calvarul închisorilor comuniste, timp de aproape zece ani fiind deţinut politic. Scria şi în închisoare versuri care circulau clandestin în România, pe atunci socialistă, unde se refugiase după război.
„La ora când cobor, legat în fiare,
să-mi ispăşesc osânda cea mai grea,
cu fruntea-n slavă strig din închisoare:
– Nu-s vinovat faţă de ţara mea. (fragment din poezia „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”)
În ultimi ani de viaţă, pe care i-a trăit la Bucureşti, Andrei Ciurunga a scris volume de poezii despre anii petrecuţi în închisoare şi versuri dedicate Basarabiei: „Poeme cu umbre de gratii”, „Lacrimi pentru Basarabia”, „Memorii optimiste”. A publicat în presa de la Chişinău („Patria tânără”) memorii despre poeţii basarabeni din perioada interbelică.
Născut la Cahul în 1920, Andrei Ciurunga se stinge din viaţă la Bucureşti în anul 2004.
În aceeaşi şedinţă desfăşurată la Cahul, Guvernul a decis edificarea unei compoziţii arhitectural-monumentale în memoria victimelor deportărilor staliniste. Monumentul va fi instalat la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Ioan Vodă cel Cumplit.
În urma operaţiunii „IUG” (Sud) din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au fost deportate 1.183 familii, dintre care 243 de familii provin din raionul Cahul.
sursa: trm.md