Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și TV în Moldova a intrat în vigoare.
În consecință, timp de 30 de zile mass-media trebuie să-și revadă grila și programele cu un conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
În cazul încălcării noilor prevederi, radiodifuzorii riscă amenzi de la 70 de mii la 100 de mii de lei sau retragerea licenţei în cazul unor sancţiuni repetate.
Amintim că decretul a fost semnat de Speakerul Andrian Candu după ce președintele Igor Dodon a refuzat să promulge această lege.
La scurt timp, Duma de Stat din Federația Rusă a votat o declarație prin care au condamnat această lege adoptată la Chișinău. Mai mult decât atât unii deputați ruși au spus că vor fi găsite alte căi prin care aceste programe să ajungă la cetățenii Republicii Moldova.
Drept răspuns la Declarația votată de Kremlin, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat săptămâna trecută o Declarație asemănătoare.
Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar și a unor instituții media din Republica Moldova. Atacurile vizează, denigrarea Republicii Moldova, a unor instituții și a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează, denigrarea cetățenilor țării,
acesta este doar un pasaj din Declarația care este semnată de un grup de deputați.
În document se mai spune că Legislativul de la Chișinău consideră că
„declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră. Toate aceste probleme nu sunt noi, unele durează deja de ani de zile, însă noutatea este modul agresiv și provocator în care acestea au început să evolueze și să se intensifice”.