Într-o a treia rundă de discuții despre securitatea Europei de Est săptămâna aceasta, atât oficialii de la Kremlin, cât și cei americani au emis o notă din ce în ce mai pesimistă.

 

VIENA — Oficialii ruși au semnalat joi că ar putea abandona eforturile diplomatice de a soluționa criza de securitate din jurul Ucrainei, ducând la un sfârșit dezastruos săptămâna vârtej de diplomație europeană și dezumflând speranțele că negociatorii ar putea crea calea spre atenuarea tensiunilor din Europa de Est.

 

Un înalt diplomat rus a spus că discuțiile cu Occidentul se apropie de o „fundătură”, în timp ce un altul a spus că Kremlinul va aștepta până când va primi răspunsuri scrise la cererile sale de la Washington și de la NATO, săptămâna viitoare, înainte de a decide cum să procedeze.

 

Era clar că următoarea mișcare a Rusiei va depinde de președintele Vladimir V. Putin, care, a declarat joi purtătorul de cuvânt al său, a fost informat în mod regulat, săptămâna aceasta, cu privire la negocierile cu Occidentul.

 

„Statele Unite și aliații săi spun de fapt „nu” elementelor cheie ale acestor texte”, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei A. Ryabkov, referindu-se la proiectele de acorduri cu NATO și Washington pe care Rusia le-a publicat luna trecută. „Aceasta este ceea ce numim o fundătură sau o abordare diferită.”

 

La Washington, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, a declarat reporterilor că, după o săptămână de diplomație, Statele Unite ale Americii sunt gata să discute mai departe, în special despre desfășurarea de rachete și exercițiile militare în Europa, dar se pregătesc și să răspundă „la o altă problemă. Invazia rusă în Ucraina.”

 

„Am fost foarte clari cu Rusia, cu privire la costurile și consecințele unei acțiuni militare ulterioare sau ale destabilizarii”, a spus domnul Sullivan. „Deci suntem pregătiți în orice caz.”

 

Dl Sullivan a spus că răspunsurile Rusiei la întâlnirile de la Geneva, Bruxelles și Viena au fost contradictorii, menționând că unii oficiali au fost „în speranță”, iar alții au sunat „profund pesimiști”. Agențiile de informații americane încă nu au stabilit dacă rușii au decis definitiv asupra unei acțiuni militare.

 

Reprezentantul Statelor Unite la întâlnirea de joi, Michael R. Carpenter, a descris, de asemenea, cele două părți ca fiind implicate într-un impas fără o rezoluție clară.

 

„Nu trebuie să suportăm niciodată încălcarea sau erodarea principiilor noastre de bază”, a spus domnul Carpenter. „Asta înseamnă nicio toleranță pentru sferele de influență deschise sau tacite, nicio restricție asupra dreptului suveran al națiunilor de a-și alege propriile alianțe, nicio privilegiare a cerințelor de securitate ale unui stat față de cele ale altuia”.

 

Rusia cere ca NATO să-și reducă drastic prezența în apropierea granițelor Rusiei în Europa de Est, inclusiv oprirea oricărei cooperări militare cu Ucraina și oferind garanții obligatorii din punct de vedere juridic că țara nu se va alătura niciodată alianței.

 

Dl Ryabkov a spus că dialogul cu Statele Unite continuă, dar a avertizat, de asemenea, că domnul Putin primește opțiuni din partea armatei cu privire la ce să facă „în cazul unei deteriorări a situației”.

 

Analiștii și oficialii occidentali cred că aceste opțiuni vor implica probabil o nouă acțiune militară rusă împotriva Ucrainei.

 

Joi, alăturându-se pentru prima dată discuțiilor din această săptămână, Ucraina a declarat că a identificat 106.000 de militari ruși și 1.500 de tancuri, în apropierea graniței sale și a acuzat Moscova că a îndreptat „un pistol către securitatea noastră europeană comună”.

 

Întâlnirea de joi, ultima dintre cele trei sesiuni de negocieri din această săptămână între Rusia și Occident, a avut loc la Viena în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, formată din 57 de țări, un grup care include Rusia și Ucraina, precum și Statele Unite.

 

„Se pare că riscul de război, în arealul O.S.C.E., este acum mai mare decât oricând înainte în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, care a preluat președinția rotativă a organizației în acest an, în deschiderea sesiunii.

 

Occidentul insistă că toate țările trebuie să aibă libertatea de a-și alege alianțele, în timp ce Kremlinul spune că NATO nu se poate extinde spre est și că cooperarea militară occidentală cu țări post-sovietice precum Ucraina reprezintă o amenințare existențială la adresa securității Rusiei.

 

În timp ce oficialii ruși au declarat săptămâna aceasta că au fost impresionați de seriozitatea cu care administrația Biden – pe care Kremlinul o consideră principalul său omolog – s-a angajat în discuții, joi nu a existat niciun semn că impasul a fost rupt.

 

Și în timp ce oficialii americani spun că sunt pregătiți să discute unele dintre preocupările Rusiei – cum ar fi negocierea limitelor reciproce privind locul și modul în care se desfășoară exercițiile militare sau poate reînvia Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, din care Statele Unite s-au retras în urmă cu doi ani. — resping orice discuție cu privire la cererea centrală a Rusiei, de a retrage extinderea NATO.

 

Și este acel obiectiv mai mare care pare să conducă Rusia în negocieri, deoarece urmărește să țină Ucraina departe de forțele NATO și NATO să nu plaseze trupe sau arme în fostele state sovietice, care s-au alăturat de atunci alianței occidentale. Statele Unite au insistat că nu vor abandona principiile de bază, inclusiv dreptul națiunilor de a-și alege aliații, care se află în centrul politicii „uși deschise” a NATO.

 

La Moscova, ministrul de externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, a adoptat și el un ton pesimist.

 

„Realitatea dură în acest moment este că ni s-a promis o reacție scrisă”, a spus domnul Lavrov într-un interviu difuzat joi, potrivit agenției de știri Interfax. „O să așteptăm. Și apoi vom stabili următorii pași.”

 

Domnul Carpenter, întrebat despre comentariile domnului Lavrov, a spus că nu știe dacă urmează sau nu un astfel de răspuns scris.

 

Ucraina, respingând negările Rusiei că nu are planuri de invadare, a spus că masa de trupe a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina trebuie să fie inversată.

 

„Conducerea rusă demonstrează încă o dată voluntarismul Moscovei de a îndrepta pistolul către securitatea noastră europeană comună în orice moment dorește”, a spus reprezentantul Ucrainei, Yevhenii Tsymbaliuk.

 

Discuțiile de joi s-au desfășurat la un nivel diplomatic mai scăzut decât negocierile de la Bruxelles și Geneva, de la începutul acestei săptămâni, fără ca nimeni din țările cheie implicate să depășească rangul de ambasador. Gazda lor, O.S.C.E., este de așteptat să servească drept loc cheie pentru mai multe negocieri dacă Kremlinul decide să urmeze diplomația.

 

„Nu suntem indiferenți față de obiecțiile de securitate exprimate de statele participante”, a spus domnul Rau, ministrul de externe polonez. „Cred că O.S.C.E. este platforma potrivită pentru a discuta fiecare aspect al securității cuprinzătoare.”

 

A fost cel mai recent semn că țările occidentale se străduiesc să se angajeze cu Rusia, care a avertizat cu privire la un răspuns „militar-tehnic”, dacă preocupările cu privire la securitatea acesteia – cum ar fi cooperarea militară deschisă a Vestului cu Ucraina – nu sunt abordate.

 

În timp ce Rusia neagă că are planuri de a invada Ucraina, cercetătorii au identificat câteva semne noi că trupele ruse se deplasează spre granița cu Ucraina în ultimele zile.

 

Reprezentantul Rusiei la discuțiile de joi de la Viena, Aleksandr Lukașevici, a subliniat că Moscova nu exclude posibilitatea unor negocieri ulterioare.

 

Analiștii militari au observat că dacă Rusia ar invada Ucraina, terenul înghețat de iarnă ar fi avantajos pentru deplasarea tehnicii sale de lupte grele.

 

„Dacă nu auzim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un interval de timp rezonabil”, a spus domnul Lukashevici în observațiile emise de biroul său, „vom fi forțați să tragem concluziile corespunzătoare și să luăm toate măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și să eliminăm amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale.” >>