O naţiune nu poate exista fără intelectuali şi fără elite, a afirmat, vineri, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Seminarului internaţional “Penser l’Europe”, având ca temă “România – Europa, 1918 – 2018”.
“Se spune că intelectualii au făcut unirea. E foarte adevărat. Fără intelectuali şi fără elite, o naţiune nu poate exista”, a spus Pop, care, în prelegerea cu tema “Crearea României şi locul său în societatea de astăzi”, a evidenţiat rolul intelectualilor în mobilizarea maselor pentru realizarea dezideratului Marii Uniri de la 1918.
Preşedintele Academiei a reamintit că toate datele de care se dispune în prezent arată că majoritatea românilor din provinciile istorice au dorit unirea.
“Toate datele de care dispunem în prezent arată că majoritatea românilor din acele provincii au dorit unirea cu România şi că au exprimat ferm acest lucru, la nivelul exigenţelor democratice de atunci. Mai mult, comunitatea internaţională a apreciat actul de voinţă naţională a românilor, formulat în anul 1918 şi a recunoscut realităţile decise de români. Atunci când a fost posibil, mai ales în Bucovina, dar şi în Basarabia şi Transilvania, minorităţile au fost întrebate, iar unii membri ai lor au şi susţinut apartenenţa la România”, a accentuat Ioan-Aurel Pop.
Alături de Ioan-Aurel Pop, în prima sesiune a seminarului au conferenţiat prof. Thierry de Montbrial – preşedinte fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa şi membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, monseniorul Ioan Robu.
Bela Dan Krizbai, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, au transmis cuvinte de bun venit participanţilor la eveniment.
Ramis a evidenţiat importanţa relaţiilor franco-române în anul marcării Centenarului României Moderne, eveniment care prilejuieşte punerea în valoare a bogăţiilor raporturilor dintre cele două ţări, prin pregătirea viitorului acestor relaţii.
Michele Ramis a amintit astfel desfăşurarea, în Franţa, a unor evenimente dedicate marcării sfârşitului Primului Război Mondial, dar şi a Sezonului Franco-Român, la care, alături de alţi oficiali români, a confirmat participarea preşedintele Klaus Iohannis.
Ansamblul Violoncellissimo creat şi condus de profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a susţinut un microrecital cu piese din repertoriul românesc şi internaţional.
Lucrările seminarului, organizat de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Morale şi Politice din cadrul Institutului Franţei, sunt structurate în cinci secţiuni, în cadrul cărora vor fi abordate teme precum împlinirea idealurilor naţiunilor europene, speranţele şi îngrijorările generate de Primul Război Mondial, existenţa unuia sau mai multor modele culturale europene, relaţia indestructibilă dintre Franţa şi România, culturile naţionale în faţa provocărilor mondialismului, Europa de azi şi şansele sale.