Manifestările din acest an dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfăşura pe parcursul a două zile. Potrivit unui calendar anunţat de Primărie, manifestările vor începe pe 23 ianuarie cu un eveniment la sediul municipalităţii: o întâlnire a primarilor din nord-estul ţării care vor să constituie, în prima parte a acestui an, asociaţia „Moldova se dezvoltă“.
Organizaţia a fost fondată de edilii din Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Roman. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că un alt oraş care urmează să fie inclus în asociaţie este Bârladul. Manifestările din 23 ianuarie vor continua cu o întâlnire la Palatul Culturii, la care va participa preşedintele Klaus Iohannis.
În cadrul reuniunii, şeful statului va semna un decret prin care Iaşul va primi titlul de capitală istorică a României, demers iniţiat de parlamentari ieşeni şi aprobat anul trecut în Legislativul ţării. În ziua de 24 ianuarie, când se vor împlini 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, acţiunile vor începe la ora 9.30 cu un concert folcloric „Noi suntem români“ în Piaţa Unirii. O oră mai târziu vor avea loc manifestările oficiale: un ceremonial religios, discursuri, depuneri de coroane, parada militară şi Hora Unirii.
După aceste momente, Primăria va oferi circa 5.000 de porţii cu plăcinte, ceai şi vin fiert. O altă manifestare va implica dezvelirea bustului poetului naţional georgian Besarion Gabashvili pe esplanada Costache Negri. Poetul şi-a trăit ultima parte a vieţii la Iaşi, la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Iniţiativa aparţine Ambasadei Georgiei în România, Primăria asigurând doar amplasamentul pentru bust. Seria evenimentelor dedicate Unirii Principatelor Române se va încheia cu o întâlnire la Palatul Roznovanu unde vor veni reprezentanţi ai mai mult asociaţii unioniste din România şi Republica Moldova. În cadrul reuniunii vor fi discutate acţiunile făcute anul trecut şi se vor trece în revistă activităţile comune pentru anul în curs