Departamentul de Stat al SUA își exprimă poziția de spirjin puternic a Ucrainei și speră că și alte țări vor face mai multe, de exemplu, să renunțe la conducta de gaz Nord Stream-2, a declarat reprezentantului oficial al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Heather Nauert, la conferinta de presa sustinuta marti, 27 noiembrie, potrivit site-ului Departamentului de Stat.
Răspunzând la întrebarea cu privire la ce vor face în continuare Statele Unite în contextul evenimentelor recente din Azov, dat fiind faptul că Rusia a refuzat să duca negocieri directe cu Ucraina, Nauert a raspuns că Statele Unite vor purta în curând discuții suplimentare cu aliații europeni.
„Unul dintre lucrurile pe care cred că le veți vedea în următoarele zile și săptămâni vor fi discuțiile suplimentare pe care guvernul american le va avea cu aliații europeni și unul dintre lucrurile pe care am dori să le vedem este ca aliații noștri europeni sa faca mai multe pentru a spriini Ucraina „, a spus ea.
„Guvernul Statelor Unite adopta o poziție foarte puternică în sprijinul Ucrainei. Ne-ar plăcea ca și alte țări să facă mai mult. Este ceea ce este fixat în Strategia noastră de Securitate Națională: să încurajam alte țări să se ajute reciproc în întreaga lume, astfel încât Statele Unite – nu vreau să spun ca vrea sa i se preia povara – dar ca SUA sa nu se ocupe de aceste probleme în principal de una singura”, a explicat Nauert.
Ea a adaugat imediat că guvernele europene ar putea impune sancțiuni suplimentare Rusiei pentru acțiunile sale în Crimeea și în Donbas.
De asemenea, ea a spus că unul dintre subiectele de discuție va fi si gazoductul Nord Stream-2.
„Nord Stream se strecoară prin câteva dintre aceste țări și cred că Europa ar trebui să se întrebe dacă Nord Stream este ceva pe care vor să-l continue, pentru că ajută guvernul rus și dacă acesta este sprijinul pe care dores să-l ofere guvernului rus, continuând să sprijine Nord Stream 2 „, a declarat Nauert.
Construcția conductei de gaze Nord Stream-2 din Marea Baltică a început deja și urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2019.
Nord Stream 2 AG, compania care conduce proiectul, a raportat că au fost montate deja mai mult de 200 de kilometri de conducta.
De la sfârșitul anului 2019, coridorul de transport al gazului Nord Stream-2 ar trebui să transporte anual circa 55 de miliarde de metri cubi de gaze rusești din Rusia, prin Marea Baltică, în Germania.
Oponenții proiectului, inclusiv Polonia, țările baltice, Ucraina, Moldova, Statele Unite și Danemarca, susțin că Nord Stream 2 va spori dependența UE de Gazprom, care deja alimentează aproximativ o treime din gaze consumate în UE.
sursa:paginaderusia.ro