Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă orice legătură cu Patriarhia de la Constantinopol. Decizia vine după ce, săptămâna trecută, grecii au recunoscut independenţa bisericii ucrainene faţă de Moscova.

 

La întâlnirea Sfântului Sinod a fost luată decizia de a rupe complet comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol.

În același timp, mitropolitul și-a exprimat speranța că Constantinopolul își va schimba atitudinea față de acordarea autocefaliei bisericii ucrainene.
Una dintre primele consecințe ale ruperii relațiilor dintre Patriarhia Moscovei și a Constantinopolului va fi aceea că credincioșii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea să se roage și să primească comuniune în lăcașurile de pe Muntele Athos.

Patriarhia de la Constantinopol a decis să recunoască în Ucraina o biserică independentă de tutela religioasă a Moscovei, precum și să-l „restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, care a autoproclamat o patriarhie independentă de tutela rusă după independenţa Ucrainei, în 1991.

Ortodocşii din Ucraina sunt dezbinaţi – o parte aparţine Bisericii din subordinea Patriarhiei de la Moscova, iar altă parte este credincioasă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independenţa ţării şi care nu era, până în prezent, recunoscută de vreo biserică ortodoxă din lume.