Lira turcească s-a depreciat marţi faţă de dolar, investitorii analizând eforturile Turciei de a gestiona ruptura din relaţiile cu Statele Unite, după ce ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a avertizat că sancţiunile comerciale impuse de SUA împotriva Ankarei ar putea destabiliza Orientul Mijlociu, transmite Reuters, citat de News.ro.

 

Disputa cu Washingtonul, provocată de reţinerea de către Turcia a unui pastor american, sub acuzaţia de terorism, a agravat deprecierea lirei, care a scăzut în acest an cu circa 38% faţă de dolar.

Lira a coborât marţi la 6,2 unităţi pentru un dolar, de la nivelul de 6,12 unităţi, atins la închiderea tranzacţiilor de luni. În timpul tranzacţiilor de luni, lira a scăzut până la 6,3 unităţi pentru un dolar, dar ulterior şi-a mai revenit, în prima zi de tranzacţii după o vacanţă de o săptămână.

După o întâlnire cu ministrul francez de Finanţe, la Paris, Albayrak a subliniat eforturile Ankarei de a îmbunătăţi legăturile cu Europa şi a criticat Statele Unite, afirmând că sancţiunile americane pot în cele din urmă să agaveze terorismul şi criza refugiaţilor din regiune.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat în această lună dublarea taxelor vamale pentru aluminiul şi oţelul importate din Turcia, provocând măsuri de retorsiune din partea Ankarei.

Investitorii sunt îngrijoraţi şi de o investigaţie a Trezoreriei americane referitoare la banca turcă de stat Halkbank, căreia i-ar putea aplica o amendă semnificativă în urma acuzaţiilor să încalcă sancţiunile împotriva Iranului. Banca a anunţat că toate tranzacţiile sale sunt legale.

Turcia şi Statele Unite sunt în conflict şi din cauza intereselor divergente din Siria şi a obiecţiilor americane faţă de planul Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare din Rusia