Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru unele materiale care conţin „apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului”. Potrivit website-ului Serviciului de Securitate, este vorba de demonstrarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus) în timpul unui eveniment public din Cernăuți.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean – a scris presa din Ucraina.
La 11 iunie au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.
Cu toate că pe website-ul Serviciului de Securitate nu se amintește despre care asociație este vorba, presa din Ucraina, inclusiv unele posturi de televiziune, au realizat reportaje cu filmări ale sediului Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Așadar, fără să se cunoască rezultatele anchetei, comunitatea românească din Cernăuți are de suferit la capitolul imagine.
Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României. Serviciul de Securitate scrie că va publica rezultatele anchetei în desfășurare.
Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.
„Cu asemenea acțiuni la centre culturale românești, și alte centre, Ucraina nu va nimeri în UE, dar am impresia că conducerea nici nu vrea aderare, ci doar banii europeni. Îmi pare rău că nu se respectă libertățile oamenilor, libertatea la întruniri și mai ales la exprimare. Asemenea percheziții provoacă temeri și neîncredere, suspiciuni, dezbinarea societății. Se dorește intimidarea noastră. În loc să fie create condiții pentru minorități, ne simțit de la o zi la alta tot mai rău”, a spus Vasile Tărâțeanu, precizând că „istoria trebuie să o cunoaștem așa cum este. Noi am arătat harta anului 1918, nu am popularizat nimic, discutăm despre istoria noastră comună. Ce vină au românii din Cernăuți pentru că a existat cândva România interbelică și a avut și ea hotare geografice, prezentate pe o hartă?”.
sursa: BucPress