Locuitorii regiunii separatiste Transnistria îşi văd viitorul alături de Federaţia Rusă, spune aşa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, care face trimitere la rezultatele referendumului din 2006, dar şi la rezultatele alegerilor prezidenţiale din 18 martie curent, când circa 97% din transnistreni şi-au dat voturile pentru Vladimir Putin.
Mai mult, Krasnoselski face trimitere şi la faptul că locuitorii din partea dreaptă a Nistrului au ales să se „alăture României”, calificând aceasta drept „o alegere care trebuie respectată”.Întrebat în carul unui interviu cum vede viitorul Transnistriei – stat independent sau parte a Federaţiei Ruse, Krasnoselski a declarat că locuitorii regiunii îşi văd viitorul doar alături de Federaţia Rusă, cerând recunoaştere internaţională.
„La 17 septembrie 2006 a avut loc cel de-al şaptelea referendum la nivel naţional în Transnistria. Atunci cetăţenii noştri au susţinut politica de independenţă a republicii şi intrarea liberă a Transnistriei în Federaţia Rusă. Subliniez, au vorbit pentru independenţă şi pentru a fi împreună cu Rusia, nu cu Moldova. În baza Constituţiei noastre, putem vorbi doar despre un stat independent. Nu mai luptăm pentru independenţă, pentru că am realizat-o deja. Căutăm recunoaşterea internaţională a Transnistriei. Au trecut mai mult de zece ani, dar astăzi cetăţenii noştri văd viitorul împreună cu Rusia şi numai cu ea. Rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale reprezintă o altă confirmare a acestui fapt. Relaţia noastră cu Rusia se bazează pe istorie comună, cultură şi tradiţii comune de veci”, spune aşa numitul lider de la Tiraspol.
Mai mult, acesta afirmă că locuitorii din partea stângă a Nistrului îşi doresc să fie parte a Federaţiei Ruse şi din motivul că malul drept a ales să se alăture României, decizie care trebuie respectată.
„Vrem să fim cu cineva care este aproape de spiritul nostru. Este logic că datoria noastră este să fim alături de Rusia. Republica Moldova a ales România drept vector. Acesta este un fapt. De 25 de ani au fost învăţaţi să gândească în limba română, să înţeleagă şi să accepte istoria românească ca fiind a lor. Aceasta este alegerea lor şi o respectăm”, a adăugat Vadim Krasnoselski.
Potrivit datelor ultimului recensământ desfăşurat în regiune, în Transnistria locuiesc 475 de mii de oameni. Cei mai mulţi, peste 177 de mii (32%), s-au declarat moldoveni/români. 168 de mii au spus că sunt ruşi (30%), iar 160 de mii (29%) ucraineni.
Sursa : tvrmoldova.md