- 23 de diplomați ruși au la dispoziție o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie. Ei au fost identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse, a declarat premierul britanic, Theresa May. Este una dintre cele mai dure măsuri anunțate după otrăvirea fostului agent Serghei Skripal.
Reacția Ambasadei Rusiei la Londra: „Pe 14 martie, ambasadorul rus Alexksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul de Externe britanic, unde a fost informat că 23 de diplomați ruși au fost declarați personae non grata. Considerăm că această acțiune ostilă este complet inacceptabilă, nejustificată și lipsită de viziune. Întreaga responsabilitate pentru deterioararea relațiilor ruso-britanice revine actualilor lideri politici britanici”.
„Guvernul Marii Britanii a ajuns la concluzia că Rusia este cel mai probabil responsabilă pentru acest act nesăbuit şi dezgustător. Nu există altă concluzie decât aceea că Rusia se face vinovată de tentativă de omor împotriva domnului Skripal şi a fiicei sale şi a pus în pericol vieţile altor cetăţeni britanici din Salisbury, inclusiv pe cea a detectivului Nick Bailey. Marea Britanie va expulza acum 23 de diplomaţi ruşi care au fost identificaţi ca fiind agenţi de informaţii nedeclaraţi. Au doar o săptămână la dispoziţie să plece”, a declarat Theresa May.
Un chimist rus care a contribuit la crearea neurotoxinei folosite pentru a otrăvi un fost spion rus în sudul Angliei a spus că doar Guvernul de la Moscova ar putea să fie în spatele atacului.
Vil Mirzayanov, în vârstă de 83 de ani, a declarat că este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil, având în vedere că Rusia controlează cu stricteţe rezervele de Novichok şi că dezvoltarea neurotoxinei implică un proces prea complicat pentru un cetăţean obişnuit.
Mirzayanov a spus că a petrecut mai mulţi ani testând şi îmbunătăţind Novichok, numele dat unui grup de arme chimice pe care Rusia le-a creat în secret în ultimele stagii ale Războiului Rece.