Familia asigură mediul optim pentru apariția și îngrijirea copiilor, împlinirea în relație a soților și dezvoltarea armonioasă a societății. Efectele benefice ale familiei bazate pe căsătoria între un bărbat și o femeie face ca ea să fie promovată si protejată, fiind considerată o instituție fundamentală a societății umane.
Copii apăruți și crescuți în familii stabile sunt mai sănătoși fizic și emoțional la maturitate. Au rezultate mai bune la nivel educațional și un risc mai scăzut de a trăi în sărăcie. Familia asigură mediul optim pentru învățarea principiilor morale fundamentale și asimilarea valorilor religioase. Nici o altă organizație nu poate educa și crește copiii așa cum o fac mamele și tații iubitori.
Persoanele căsătorite au o durată de viață mai mare, sunt mai fericite și sănătoase. Căsătoria conferă femeilor siguranța de a deveni mame, le protejează împotriva riscului de abandon, responsabilizează și maturizează bărbații. Apariția copiilor îi determină să își propună scopuri profesionale mai ambițioase, muncesc mai mult, economisesc mai mult și produc mai multă bunăstare.
Un număr mare de familii asigură o creștere demografică stabilă. Manifestarea iubirii în cuplu se extinde la nivelul întregii societăți, asigurând un grad de creștere a sensibilității sociale. Ordinea morală în societate este întărita, altruismul și solidaritatea socială fiind potențate, onorarea înaintașilor prețuită. O societate cu o cultură maritală puternică devine o societate prosperă.